Za opekotine važi ona stara homeopatska izreka „tretiraj slično sa sličnim“  što svakako može da se upotrebi na ulje divljeg origana. Kada se nanosi spolja, ovo ulje umanjuje osećaj pečenja, i pored toga visoko je efikasno kada se aplicira direktno na opekotinu. U stvari, u akciji sličoj onom u homeopatiji, vrućina iz origana nekako leči opeklo tkivo.

Ulje divljeg origana svojom antiinflamatornom sposobnošću odmah zaustavlja oticanje/bol koji se obično javlja kod opekotina. Iako može postojati nelagodnost odmah nakon aplikacije veliki napredak u zbrinjavanju bola ili otekline biće vidljiv ubrzo. Ulje pomaže i kod žuljeva. Možda je od najveće važnosti činjenica da će biti kreirana sterilna sredina oko opekotine/rane. Ovo je kritično važno zato što je infekcija glavni uzrok komplikacija posle opekotina i ovo je naročito odnosi na opekotine trećeg stepena, tipa koji zahteva hospitalizaciju. Ako bi u bolnicama bilo korišteno u odeljenjima za opekotine ulje divljeg origana bi spasilo hiljade života svake godine samo prevencijom infekcije.A pored toga, spasilo bi mnoge neopisivog bola i brutalne unakaženosti, jer ulje regeneriše oštećenu kožu.

Način primene divljeg origana protiv opekotina

Ulje divljeg origana je idealan lek za opekotine. Reaguje brzo i pouzdano. Prosto aplicirati ulje od origana na opekotinu (razređeno u maslinovom ulju), što je pre moguće nakon povrede. Ponoviti aplikaciju dva ili tri puta dnevno ili koliko je potrebno do prestanka bola. Takođe, uzmite ulje od origana za unutrašnju upotrebu dve ili više kapi, dva puta dnevno. Ako je opekotina ozbiljna i ne uspeva da se izleči brzo, obratiti se lekaru što pre.