Akne su infekcije kože koje se javljaju primarno kod adolescenata i tinejdžera.

Tinejdžeri čine sve što je u njihovoj moći ne bi li očistili, zalečili ili prekrili bubuljice. Retko će tinejdžer promeniti svoju ishranu kako bi rešio problem, koji je najverovatnije glavni uzrok ove bolesti.

Niko precizno ne zna šta uzrokuje akne. Najpopularnija teorija je da je to infektivna bolest. Posebno lojnih žlezdi, malih sekretornih žlezdi prisutnih na licu, ramenima i leđima, koje bivaju inficirane raznim mikrobima, naročito bakterijama. Kao glavni prouzrokovači okrivljuju se  stafilokoke, streptokoke i Candida albicans. Pa ipak, izvesni hormonalni poremećaji su takođe uključeni, jer se akne razvijaju u vreme kada je nivo hormona promenljiv. Neravnoteža u nivou steroida kao što je testosteron, estrogen, progesteron, i adrenalni steroidi, poput tiroidnih hormona mogu učestvovati ili izazvati poremećaj naročito kod adolescenata.

Ozbiljnije akne na livu, vratu ili leđima mogu upozoriti na slab rad tiroidne žlezde. Ta neravnoteža zove se hypothyroidism, koji se manifestuje raznim simptomima, kao što su manjak energije, loša  koncentracija, usporen razvoj, manjak kognitivnih sposobnosti i gojaznost. Pa ipak, kao što je ranije pomenuto, da bi se pobedile akne, ishrana je najvažnija. Prerađena hrana i razni aditivi ishrani su glavni krivci za akne. Određene sveprisutne komponente u prerađenoj hrani, naročito u rafinisanom biljnom ulju, hidrogenizovanim uljima, nitratima, šećeru, kofeinu, bojama za hranu, sulfatima, umnogome izazivaju akne i mogu biti i glavni uzrok. Velik deo ove hrane stvara uslove za razvoj ili je uzrok akni, narušavajući nivo hormona.

Koji god da su izazivajući faktori, krajnji rezultat je infekcija – ili upala lojnih žlezda, korena dlake i okolne kože. Bakterije, gljivice i paraziti mogu biti uključeni. Vrednost pH kože je dovedena u vezu sa razvojem akni. Kisela pH je zaštitna dok alkalna pH podstiče razvoj mikroba, naročito razvoj gljivica. Normalna pH vrednost kože je oko 5.5 , što je prilično kiselo. Hormonalne promene kod tinejdžera mogu izazvati da  zaštitna kisela pH vrednost kože pređe ka alkalnosti, što povećava rizik razvoja neželjenih mikroba. Komercijalni sapuni koji su na osnovi alkalni,mogu pogoršati situaciju. Budite sigurni kada ih koristite da su sapuni za lice ili kiseli ili pH neutralni.

Ulje divljeg origana protiv akni

Ulje origana je efikasan lek za akne. Može se koristiti razređeno (4:1) direktno na ozleđeno mesto, a takođe, se može dodati u sapune ili tonike za čišćenje lica. Ulje poseduje moćno antiinflamatorno i antibiotičko dejstvo usmereno protiv mikroba koji uzrokuju akne. I dalje od toga, njegova moć dehidracije pomaže smanjenju upaljenih delova kože vodeći ka njihovom nestajanju.

Način primene ulja divljeg origana za akne

Dodajte nekoliko kapi origano ulja tečnom sapunu ili toniku za lice. Operite lice ili zahvaćeni deo dva puta dnevno. Nakon čišćenja namazati razblaženo ulje od origana ( bar u odnosu 4 : 1 u korist nekog drugog ulja ) direktno na bubuljice ujutro i noću pre spavanja. Samo natopite malim delom ulja na srednji deo akne ili zahvaćenog dela jednom ili dva puta dnevno. Ne utrljavajte snažno ulje u kožu. Samo blago nanesite na neophodna mesta. Takođe uzmite od 2 do 5 kapi ulja u kašičici maslinovog ulja, dva puta dnevno. Za najbolje rezutate uzimajte mešavinu cele biljke (komplex Origanol)  interno, 2 do 4 kapsule na dan. Redovnom upotrebom poboljšanje treba da bude vidno već nakon nedelju dana. Ako se pojavi svrab ili iritacija treba prekinuti ukorišćenje ulja.