Akne su infekcije kože koje se javljaju primarno kod adolescenata i tinejdžera. Tinejdžeri čine sve što je u njihovoj moći ne bi li očistili, zalečili ili prekrili bubuljice. 

Niko precizno ne zna šta uzrokuje akne. Najpopularnija teorija je da je to infektivna bolest. Posebno lojnih žlezdi, malih sekretornih žlezdi prisutnih na licu, ramenima i leđima, koje bivaju inficirane raznim mikrobima, naročito bakterijama. Kao glavni prouzrokovači okrivljuju se  stafilokoke, streptokoke i gljivica Candida albicans. Pa ipak, izvesni hormonalni poremećaji su takođe uključeni, jer se akne razvijaju u vreme kada je nivo hormona promenljiv. Neravnoteža u nivou steroida kao što je testosteron, estrogen, progesteron, i adrenalni steroidi, poput tiroidnih hormona mogu učestvovati ili izazvati poremećaj naročito kod adolescenata.

Prerađena hrana i razni aditivi ishrani su glavni krivci za akne. Određene sveprisutne komponente u prerađenoj hrani, naročito u rafinisanom biljnom ulju, hidrogenizovanim uljima, nitratima, šećeru, kofeinu, bojama za hranu, sulfatima, umnogome izazivaju akne i mogu biti i glavni uzrok. Velik deo ove hrane stvara uslove za razvoj ili je uzrok akni, narušavajući nivo hormona. Koji god da su izazivajući faktori, krajnji rezultat je infekcija – ili upala lojnih žlezda, korena dlake i okolne kože.

Vrednost pH kože je dovedena u vezu sa razvojem akni. Kisela pH je zaštitna dok alkalna pH podstiče razvoj mikroba, naročito razvoj gljivica. Normalna pH vrednost kože je oko 5.5 , što je blago kiselo. Hormonalne promene kod tinejdžera mogu izazvati da  zaštitna kisela pH vrednost kože pređe ka alkalnosti, što povećava rizik razvoja neželjenih mikroba. Komercijalni sapuni koji su na osnovi alkalni,mogu pogoršati situaciju. Budite sigurni kada ih koristite da su sapuni za lice ili kiseli ili pH neutralni.

Način primene ulja divljeg origana za akne

Dodajte nekoliko kapi origano ulja (razblaženog) tečnom sapunu ili toniku za lice. Operite lice ili zahvaćeni deo dva puta dnevno. Nakon čišćenja namazati razblaženo ulje od origana direktno na bubuljice ujutro i noću pre spavanja. Samo natopite malim delom ulja na srednji deo akne ili zahvaćenog dela jednom ili dva puta dnevno. Ne utrljavajte snažno ulje u kožu već blago nanesite na neophodna mesta. Takođe uzimajte origano ulje oralno ili u obliku softgel kapsula. Redovnom upotrebom poboljšanje treba da bude vidno već nakon nedelju dana. Ako se pojavi svrab ili iritacija treba prekinuti korišćenje ulja.