Kalkuloza ili stvaranje kamena u žučnoj kesi javlja se usled nedovoljnog pražnjenja žučne kese, ali i usled promena odnosno disbalansa u sastavu žuči. Dve najčešće vrste kalkuloze su holesterolska i pigmentna. Holesterolsko kamenje čini oko 80 procenata i češće se javlja u razvijenim zemljama dok pigmentno čini oko 20 procenata kamena u žuči i zastupljenije je kod azijskog stanovništva. Žučno kamenje čine soli ili holesterol. Veličina kamena može varirati, od veličine zrna peska ili pak dimenzija slične kajsiji.

Pol, rasa, geografska lokacija, ishrana i stil života u velikoj meri utiču na pojavu kamena u žučnoj kesi. Žene su podložnije i bolest je izraženija u Evropi i Severnoj Americi. Jedan od uzročnika kalkukoze je i gojaznost, ali i nagli gubitak kilograma. Studije su pokazale da i neki lekovi mogu uticati na pojavu kamena u žučnoj kesi – najčešće kontraceptivna sredstva.

Danas je kamenje u žučnoj kesi učestala bolest. Ranije se vezivala za starije osobe, a danas se javlja i kod mlađe populacije. Istraživanja pokazuju da polovina osoba koja je pogođena ovim oboljenjem ne oseća nikakave tegobe. Međutim, kod nekih osoba se javljaju i komplikacije i to najčešće u vidu akutne upale žučne kese. Može doći i do infekcije žučne kese ili pak do bilijarnog ileusa što je retka  pojava ali nije isključeno da se može javiti. U tom slučaju se javljaju poteškoće u prolasku crevnog sadržaja. Može doći i do karcinoma žučne kese ako je kalkuloza prisutna duži vremenski period.

Jedan od simptoma kamena u žuči je bol u stomaku

Najčešći simptomi su:

  • bolovi u stomaku;
  • mučnina i povraćanje;
  • peckanje sa desne strane ispod rebra;
  • žuta prebojenost beonjača i kože;
  • povišena telesna temperatura;
  • nadutost posle obroka.

Kako lečiti kamen u žuči?

Postoji nekoliko metoda u lečenju kamena u žuči. Ako kamenčići ne stvaraju tegobe i miruju, onda je potrebno korigovati ishranu. Žučni kamenčići koji nisu mnogo veliki mogu se ukloniti ultrazvučnim talasima, metodom koja je potpuno bezbolna i koja se sprovodi u ambulanti. Nehirurške metode primenjuju se kod holesterolskog tipa, gde su kamenčići malih dimenzija.

Ukoliko nisu mogući ovi načini zadnju liniju predstavlja hirurško lečenje.

Najbolja prevencija – redukovana ishrana

Najbolja prevencija u stvaranju kamena u žučnoj kesi jeste redovna i zdrava ishrana. Treba zaboraviti na namirnice koje su pune životinjske masti. Tu se pre svega misli na sir, žumance, puter, punomasno mleko, crveno meso, ali i na kolače. Obroci moraju biti redovni, a posebno doručak. Prvi obrok daje energiju za nastavak dnevnih aktivnosti.  Da bi se hrana bolje varila preporučuje se sok od limuna, tako da se pola limuna iscedi u čašu tople vode i popije pre doručka. Šest čaša vode je minimum koji treba da se unese u organizam. Grejpfrut, grožđe, tamni pirinič i integralne žitarice treba da se nađu na Vašoj trpezi. Zdrava i balansirana ishrana očuvaće i zdravlje Vaše žučne kese.

Doručak se ne sme preskakati

Lečenje kamena u žučnoj kesi prirodnim putem

Kamen u žučnoj kesi se može razbiti i prirodnim putem. Jedan od prirodnih lekova koji pokazuje dobre rezutate u razbijanju kamena u žuči je sok od crne rotkve. Rotkva sadrži nizak nivo kalorija, pa zato i nalazi svoje mesto u redukovanoj ishrani. Sok od crne rotkve pravi se brzo i lako. Kada se rotkva oljušti treba sačekati neko vreme da odstoji, a potom je treba iscediti. Pije se tri puta dnevno, pet dana, nakon toga se pravi pauza od tri dana. Da bi se videli pozitivni rezultati potreban je duži vremenski period.

Maslinovo ulje i limun

Uzimajte jednu kašiku devičanskog, organskog maslinovog ulja. Ono eliminiše manje kamenčiće. Pored maslinovog ulja, dobar prirodni lek koji se koristi u lečenju ove bolesti je i limun, čija upotreba je gore pomenuta. Ove namernice treba uzimati nekoliko dana i to uvek pre doručka.

Biljnim čajevima protiv kamena u žuči

U razbijanju kamena u žuči mogu pomoći i biljni čajevi kao što je čaj od rastavića. Ovaj napitak deluje nakon tri nedelje redovnog uzimanja. Delotvorno deluje i napitak od hajdučke trave, nane, anisa i smilja.

Eterična ulja u lečenju žučnog kamena

Eterično ulje koje pojačava stvaranje i lučenje žuči i na taj način doprinosi rastvaranju kamena u žučnoj kesi je ulje peperminta. S obzirom na to da poseduje velike količine mentola deluje efikasno i kod nadutosti, gasova i loše probave. Ublažava simptome iritabilnog kolona tako što opušta glatke mišiće creva i smanjuje stomačne grčeve.  Eliminiše mučninu i uklanja neprijatan zadah. Ulje peperminta olakšava disanje kod upala grla i upale sinusa. Dobro je i za koncentraciju i uklanjanje stresa. Može se i primenjivati protiv peruti, a rešava i problem masne kože.

Izvori:

https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-peperminta/

http://www.priroda-leci-sve.com/za-kamen-u-zuci.htm

http://www.priroda-leci-sve.com/rotkva.htm

http://www.lepaisrecna.rs/zdravlje/11612-sta-je-zapravo-zuc-i-kako-nastaje-kamen-u-zucnoj-kesi.html

http://www.lepaisrecna.rs/zdravlje/11068-kako-da-sprecite-nastanak-kamena-u-zucnoj-kesi.html

http://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.304.html:409842-Zuc-i-zucna-kesa-Kada-lose-radi-stvara-kamenje

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:503970-Masna-hrana-stvara-kamen-u-zuci

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:360458-Kamen-nastaje-kad-prevlada-holesterol

http://stil.kurir.rs/medicina/kamen-u-zuci-kako-nastaje-glavni-simptomi-i-prirodno-lecenje-clanak-32308