Da li ste znali da se svakodnevno može izgubiti i do 80 vlasi? Sve preko toga zahteva posetu stručnjaku kako bi se što pre utvrdio glavni razlog ove pojave. Razlozi opadanja mogu kose su različiti.

Kosa najviše opada u jesen

Jedan od najčešćih razloga je jesen. Dokazano je da kosa najviše opada kada nastupi ovo godišnje doba.  S obzirom na to da brzo raste u letnjim mesecima, gde je znatno izložena sunčevoj svetlosti. Zato je u jesen pojačano opadanje kose. U tom periodu dolazi do zamene starih folikula za nove vlasi. Po nekim istraživanjima oko 20% populacije je u ovom periodu pogođeno opadanje kose Taj period može da traje nekoliko nedelja do 4 meseca. Pojačano opadanje kose kod žena, javlja se u periodu menopauze, kao i nakon porođaja.

leaves-1818625_960_720

Dokazano je da kosa najviše opada u jesen

Preterano feniranje vodi do opadanja kose

Koliko god devojke volele da im svaka dlaka bude na svom mestu, zbog čega posežu svakodnevnom fenerinju ili peglanju kose, korišćenju različitih preparata kako bi postigle željeni oblik i sjaj, moraju znati da upravo to znatno može ošteti koren dlake i ubrzati proces oštćenja i izazvati naglo opadanje kose. U svemu treba biti umeren.

Raznovrsna ishrana jača koren dlake

Loša ishrana ume biti jedan od okidača za naglo gubljenje kose. Što u prevodu znači da se ne unose namernice koje su bogate određenim vitaminima koji su važni za rast i obnavljanje korena dlake. Tu se pre svega misli na aminokiseline, gvožđe, bakar i cink. Malo korigovanje ishrane i pojačan unos ovih namernica i vaša kosa će vam biti zahvalna. Što više lososa i oraha koji su bogati omega -3 masnim kiselinama koje su dobre ne samo za kosu već pozitivno utiču i na pamćenje. Spisku se dodaje i spanać, jaja, s tim što sa jajima treba biti umeren, bez preteranog konzumiranja.

fruit-1574022_960_720

Raznovrsna i bogata ishrana jača vašu kosu

Da li ste znali da prekomerno uzimanje vitamina A može dovesti do ubrzanog opadanja kose? Ovaj vitamin se najčešće unosi preko suplemenata posebno preko onih koji se koriste za „potamnjivanje“ tokom letnjih meseci. Pre uzimanja svakojakih suplemenata, savetovanje sa lekarom.

Gubitak kilograma, ali i gubitak kose

Na ovo se nadovezuju i mnogobrojne rigorozne dijete koje su takođe jedan od uzročnika opadanja kose. Usled želje da se izgube kologrami, devojke sepodvrgavaju strogim ishranama, pri čemu izbacuju mnoge važne i hranljive namernice bogate proteinima. Kilogrami se tope, ali se javljaju nus pojave koje mogu dovesti do mnogih ozbiljnijih zdravstevnih tegoba. Devojke mogu da imaju ozbiljnih problema sa menstrualnim ciklusom, javlja se pojačana maljavost na određenim delovima tela i kosa se znatno proređuje.

Stres  sprečava dalji rast kose

Brz i stresan način života koji svi pomalo vodimo čini da se zdravlje stavi u neki drugi plan, sve dok se ne pojavi neki ozbiljniji problem. Verovali ili ne, stres može biti jedan od jakih uzročnika opadanja kose. Kada smo pod stresom, kosa prestaje da raste, a nakon određenog perioda, počinje i njeno blago opadanje. A često se nerviramo zbog nekih stvari koji i nisu toliko značajne, dok naše zdravlje sve to trpi. Posledice se možda ne vide odmah, što ne znači da ih nema.

Ono što dodatno utiče na opadanje kose kod žena jeste sindrom policističnih jajnika i višakmuških hormona. Vlas je u tom slučaju znatno slabija i kosa je znatno proređenija. Poseta lekaru je obavezna, kako bi se što pre uključila adekvatna terapija, a kosa počela da raste u što kraćem roku.

Kako uticati na opadanje kose?

Prvi korak jeste poseta dermatologu, kako bi se utvrdio uzrok i odredila adekvatna terapija. Danas postoji širok dijapazon kako lekova, tako i alternativnih načina kojim se može poboljšati kvalitet dlake. U ponudi je i veliki broj losiona i eteričnih ulja koji mogu ubrzati i obnoviti rast kose. Ricinusovo ulje se ubraja u bolje prirodne lekove koji obnavljaju koren dlake. Ulje od ruzmarina pomaže pri rastu kose, a ima i druge blagotvorne efekte, pa tako pomaže kod celulita, povećava koncetraciju. Odličan je za aromaterapiju.

Šampon za rast kose

Možda jedno od najboljih sredstava koje utiče na ponovni rast kose jeste šampon koji se brzo i lako pravi, a rezultati se primećuju već nakon trećeg pranja. Potrebno je vam je 750 ml šampona od koprive, 30 ml ulja od koprive, 100 ml pantenol rastvora, 50 ml ricinusovog ulja i jedna bočica AD kapi koje su na bazi vode. Sve ovo se pomeša i dobije smesa koja će sigurno pozitivno uticati na vašu kosu. Nema potrebe da se paralelno koristi neki dodatni šampon. Već nakon trećeg pranja osetićete boljitak. Pre svakog kupanja šampon treba dobro promućkati.

castor-oil-seeds-327186_960_720

Ricinusovo ulje za bolji rast kose

Naravno, to ne znači da će vam samo ovi šamponi i losioni pomoći. Pored toga, treba usvojiti sve gore navedeno. Manje stresa, raznovrsna ishrana, kvalitetan san. Kosa će manje opadati, a i vi ćete biti zadovoljniji.