5
(2)

Nadutost stomaka koju često prate grčevi i gasovi u stomaku su simptomi sa kojima se skoro svi susreću. Nadimanje stomaka nije bolest sama po sebi, već stanje, koje može biti alarm za neko oboljenje ili je posledica svakodnevne nervoze i stresa.

Uzrok nadutosti nije uvek unos velike količine hrane, jer se dešava da se nadimanje stomaka praćeno gasovima i bolovima javi i nakon nekog laganijeg obroka. Stres, alergije i intolerancija na neku hranu mogu izazvati taj neprijatan pritisak u stomaku, koji postaje tvrd i nadut. Zato je važno da se otkrije pravi uzrok nadimanja, kako bi terapija efikasnije delovala i uklonila nadutost i bolove u stomaku.

nadutost

Nepravilna ishrana povećava nadutost stomaka

Loša ishrana je svakako jedan od faktora koji stvaraju nadutost. Tu se pre svega misli na industrijske namernice, u prvom redu na šećer i belo brašno. Masna i pržena hrana, brza hrana su takođe neprijatelji vašeg stomaka i trebalo bi ih izbegavati, jer njihovo konzumiranje povećava šansu da se stomak naduje. Zato što su sve ove namernice teško varljive.

Zato se ljubiteljima ovih namirnica preporučuje promena ishrane, jer će se u suprotnom boriti saučestalim tegobama i bolovima u stomaku koje im izaziva svakodnevna ishrana. Vaš novi meni bi trebalo da sadrži više integralnih namernica, semenki, suvog voća, pahuljica i isključivo probiotski jogurt. Savetuje se i izbacivanje kolača, sokova i alkoholnih pića zato što sadrže šećer koji dodatno pojačava nadutost.

Kada je reč o alkoholnim pićima, treba biti umeren, a posebno sa pivom, jer ovo piće sadrži i šećer i pšenicu, dve namernice koje izazivaju nadimanje. Alkoholna pića nadražuju stomak i varenje se usporava. Nadražaje izazivaju i gazirana pića, koji dovode do napetosti želudca i gasova u stomaku. Ono što treba da radite je da unosite što više vode.

I stres utiče na nadimanje stomaka

Svakodnevni stres i nervoza dodatno utiču na nadimanje i gasove u stomaku.  Digestivni sistem je osetljiv na hormone stresa, zato se i javljaju bolovi u stomaku.  Kvalitetan san smanjuje stres, a manje stresa vodi ka smanjenoj nadutosti u stomaku. Kad god možete šetajte, što više vremena na svežem vazduhu to je bolje za vas. Ubacite u svoj dnevni raspored i malo fizičke aktivnosti. Dobro je za rad creva i umanjuje stres prilikom nadimanja.  Fizička aktivnost će podići nivo energije koja se usled nadutosti smanjuje.

Nepravilno žvakanje hrane povećava nadutost stomaka

Koliko god zvučalo očigledno, nepravilno žvakanje hrane spada među glavne uzroke nadutosti stomaka.  Sistem za varanje ne može tako brzo da svari svu unetu hranu, pa su logična posledica nadimanje i gasovi. Slično je i kada se priča tokom jela, jer se pričanjem guta previše vazduha što izaziva nadutost i grčanjestomaka.  Rešenje se nalazi upravo u pravilnom i sporom žvakanju svakog zalogaja. Slično je i sa žvakaćim gumama. I prilikom žvakanja žvaka guta se vazduhoj u velikoj količini, što opet nije dobro za nadutost. Tokom  jela trudite se da ne pijete vodu. Voda se preporučuje pre i posle obroka, jer podstiče varenje.

Kandida u crevima

Ako je nadimanje stomaka praćeno grčevima i bolovima u stomaku dugotrajno, postoji mogućnost da je u pitanju kandida u crevima. Poželjno je da se poseti lekar koji će vam prepisati adekvatnu terapiju. Ova gljivica se nalazi na sluzokoži creva svakog čoveka, ali u nepovoljnim uslovima može da se uveća i izazove dodatne probleme. Nezdrava ishrana, svakodnevni stres, dijabetis i hormonske tablete utiču na množenje i širenje ove gljivice. Za lečenje kandide  savetuje se pravilna ishrana i izbacivanje namernica poput šećera, belog brašna, testetine, gazirnaih pića, kojima se ova gljivica hrani. U lečenju se korite i antigljivični lekovi, a od prirodnih lekova preporučuju  se beli luk, žalfija, origano ulje i dr.

Prirodnim lekovima protiv nadutosti u stomaku

Čaj od nane i kamilice pozitivno utiče na funkcionisanje crevnog sistema, zato se savetuje njihovo uzimanje nakon obilnog jela. Time se sprečava nadimanje u stomaku. Protiv nadutosti može pomoći i smeša koju čine nana, kim i majčina dušica, preliveni toplom vodom. Ova smeša bi trebalo da se uzima između obroka. Još jedan prirodni lek jeste čaj od izopa, koji se pije posle jela, nezaslađen. Ovoj grupi prirodnih lekova protiv nadimanja i gasova u stomaku priključuje se i čaj od lavande  i lipe. Odličan lek protiv nadutosti u stomaku je i peršun. On podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Ulje bosiljka delotvoran lek protiv nadimanja

U borbi protiv nadutosti stomaka pomoći će vam i ulje bosiljka. Ulje ove biljke pozitivno deluje, jer pomaže prilikom lošeg varenja i smanjuje nadutost. Blagotvorni sastojci ove biljke smanjuju grčeve u mišićima nakon određene fizičke aktivnosti. Ulje bosiljka je dobar lek protiv stresa, umora i migrene. Dodatno se koristi protiv suvog kašlja i bronhitisa.

Kako ne biste imali grčeve i gasove u stomaku, a uveče mirno spavali bez nadimanja, povedite računa o ishrani. Krećite se kad god imate prilike, uzimajte što više tečnost, budite umereni u hrani i piću i videćete da će osećaj nadutosti nestati.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 2

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!