Psorijaza je hronično, nezarazno, zapaljensko oboljenje kože koje se karakteriše pojavom specifičnih mrlja ružičaste boje, prekrivenih belim ljuspicama. Ogromne su varijacije u izgledu i dinamici pojavljivanja oboljenja. Najčešće su promene lokalizovane na trupu, laktovima, kolenima i temenu međutim nekada psorijatične ploče mogu zahvatati čitavu površinu tela kada je život obolele osobe ugrožen.

Psorijaza se može javiti u bilo kom starosnom dobu, međutim najčešće nastaje oko 30-te godine i iza 50. godine. Muškarci i žene podjednako oboljevaju iako se kod žena oboljenje uglavnom ranije manifestuje.

Uzroci psorijaze

Mnoga istraživanja ukazuju da je psorijaza  naslednog karaktera, odnosno da postoje određeni geni koji su povezani sa ovim oboljenjem, ali još uvek nije utvrđeno na koji način se to dešava.

Kod genetski podložnih osoba, za pojavu psorijaze potrebni su i različiti spoljni faktori (trauma, bakterijske i virusne infekcije, lekovi) ili unutrašnji (stres, trudnoća, endokrini ili metabolički poremećaji) koji pokreću prvi nastup bolesti ili svako sledeće pogoršanje.

Lečenje psorijaze

Proces lečenja ovog kožnog oboljenja je kompleksan, zahtevan i različit za svakog pacijenta. Psorijaza se teško leči zbog njene obnovljivosti – relapsa, odnosno perioda u kojima bolest miruje i perioda u kojima se ona iznova javlja. Ne postoji jedan univerzalan lek, ali primenom adekvatne terapije pomaže se u kontrolosanju same bolesti i ublažavanju tegoba.

Najčešće se prepisuju kortikosteroidni kremovi, sa ili bez salicilne kiseline, lokalni retionidi međutim i sistemska terapija u vidu retionoida, AD vitamina, imunosupresiva, citostatika, kao i fototerapija.

Pravilna ishrana pomaže kod psorijaze

Konzumiranje hrane na bazi prirodnih probiotika može poboljšati probavu, smanjiti zapaljenje i ojačati imunitet. Uvek se treba opredeliti za mlečne proizvode poput kefira i jogurta. Hrana sa visokim sadržajem antioksidanata koja uključuje povećan unos povrća, voća i žitarica, zatim namirnice bogate vitaminom A (paradajz, šargarepa, mango, lubenica i zeleno lisnato povrće) jako su važni za osobe koje boluju od psorijaze.

Ribe poput lososa, skuše, haringe i sardine su izvrsni izvori vitamina D, kao i omega-3 masnih kiselina, koji su ključni za poboljšanje psorijaze.

Ovom spisku svakako treba dodati i nekoliko čajnih mešavina koje mogu pomoći. Pomešana hrastova kora, kora vrbe, lista oraha, koprive, nevena i hajdučke trave pokazalo se kao odlično prirdno sredstvo protiv psorijaze.

Biljna ulja

U tretiranju psorijaze mogu pomoći i eterična i hladno ceđena ulja.

Eterično ulje lavande – poseduje antiinflamatorni i umirujući efekat, pomaže za revitalizaciju i negu kože svih tipova.

Eterično ulje tamjana – sa antiseptičnim, antibakterijskim, antioksidativnim i antiinflamatornim osobinama, može pomoći u olakšanju tegoba psorijaze posebno ukoliko su zahvaćeni i zglobovi.

Ulje crnog kumina – poznato po svojim lekovitim svojstvima i imunomodulatornim sposobnostima pomaže i u lečenju ovog kožnog oboljenja. Bogato omega 3 masnim kiselinama može se koristiti i oralno i lokalno.

Još jedno hladno ceđeno, nerafinisano ulje namenjeno za negu kože koje je izuzetno bogato vitaminom E, vitaminima B kompleksa, cinkom i mineralima jeste ulje jojobe. Ulje hidrira kožu i deluje antimikrobno pri čemu sprečava razvoj bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Na ovoj listi svoje mesto može pronaći i eterično ulje semena divlje šargarepe. Bogato vitaminom A pomaže kod većine kožnih oboljenja, pa se zato i preporučuje u lečenju psorijaze.  Ulje hrani kožu i revitališe, a dobro je za negu kose, desni i vid.

 Prognoza psorijaze

Psorijaza je jedna od recidivirajućih bolesti, koja se javlja i nestaje u fazama. Iako postoji široka paleta načina lečenja psorijaze, gotovo 40% pacijenata je nezadovoljno, najčešće zbog nemogućnosti trajnog izlečenja bolesti, kao i neprekidnog korišćenja terapije, dok je često prisutan i problem estetike.

Stoga je jako važno da se pored prepisane terapije, osoba pravilno hrani, fizički aktivira i svoj život ispuni pozitivnim mislima bez stresa.