Holesterol je proizvod ljudskog ili životinjskog organizma. To je zapravo određena količina masnoće u organizmu i važan je element u izgradnji membrana ćelija organizma i hormona.  Ova supstanca je najzastupljenija u nervnom tkivu. Prema stručnjacima skoro dve trećine holesterola nastaje sintezom u organizmu i to najviše u jetri, dok se ostatak unosi hranom. Krvotokom dospeva do ćelija organizma. Deci je potrebna znatno veća količina nego odraslima.

Jednostavno bez holesterola organizam ne može pravilno da funkcioniše, ali to ne znači da ne treba voditi računa o njegovoj količini u samom telu. Brojna istraživanja pokazuju da je sve više osoba koje imaju povećan holesterol u krvi. Upravo povećana koncentracija ove supstance u ljudskom organizmu jedan je od faktora koji može izazvati srčani ili moždani udar.

holesterol-krvni-sudovi

Vrste holesterola

Holesterol spada u grupu masti koja nosi naziv lipidi, a ovoj grupi pripadaju i trigliceridi. Možemo govoriti o dvema osnovnim grupama holesterola. HDL holesterol koji je poznat kao koristan holesterol,  jer štiti krne sudove i sprečava njihove zakrčenje. Naime, ovaj tip holesterola ima mogućnost da skuplja masnoću sa krvnih sudova, samim tim sprečava da se one talože na zidovima istih. On ih dalje prenosi do jetre, gde se one dalje razgrađuju.

LDL holesterol koji spada u one štetne, jer njegovo taloženje dovodi između ostalog do začepljenja krvnih sudova. Uvećana količina ovog holesterola stvara naslage masti koje se lepe na zidovima krvnih sudova. Krčenje krvog sudova uticaće na krvni pritisak i pojačano lupanje srca. Preporučena koncentracija ove vrste holesterola je do 3,4 mmol. Ako se pređe ova granica, savetuje se obavezna poseta lekaru.

Izazivači povećanog holesterola

Šta izaziva povećanu koncentraciju holesteorla u krvi? Najčešći faktor koji tome doprinosi su svakako genetske prirode. Pored toga loša ishrana, gojaznost, slaba fizička aktivnsot mogu uticati na količinu ove koncentracije u telu. Sa druge strane, holesterol može biti i nus pojava nekog drugog oboljenja u organizmu, kao što je dijabetis, oštećenje bubrega ili jetre. Muškarci su izloženiji ovom oboljenju krvnih sudova od žena.

Redukovana ishrana smanjuje holesterol

Jedan od načina da se smanji nivo holesterola u organizmu je i redukovana ishrana. Naravno, to zavisi od slučaja do slučaja, zato je neophodno da se osoba konsultuje sa nutricionistom i svojim lekarom.  Ono što bi trebalo da se eliminiše iz svakodnevnog menija jeste beli hleb i ostala peciva koja se prave od belog brašna. Jako, masno meso kao što su slalnina, svinjsko meso, iznutrice su među najvećim uzročnicima ovog oboljenja te ih treba izbegavati u širokom luku. Od mlečnih proizvod treba izbegavati punomasno mleko i jogurt, slatku pavlaku, kajmak, masla, margarin i šlag.  Majonez obrisati iz menija. Preporučuje se belance umesto žumanceta.

slanina-holesterol-compressed

Kada je reč o slatkišima, nisu poželjne torte, tulumbe, čokolade, palačinke, med, šećer. Ni ogromne količine oraha i lešnika se ne preporučuju, pa čak ni kondirano voće. Zaboravite na slatko od šljiva ili dunja, kompote i sve što sadrži u sebi šećer. Holesterol ima neprijatelje i u alkoholnim pićima i u cigarama.  Pušenje smanjuje količine HDL holesterola. Zato je poželjno smanjiti unos i ovih proizvoda.

Ono što bi trebalo da unosite jeste integralni hleb, obrano mleko, što više ribe i piletine. Hrana treba da bude barena i kuvana.  Povećati unos salata i proizvoda od soje. Koristiti isključivo maslinovo ulje. Ukoliko ste ljubitelj kafe, svoj napitak pijte bez šećera. Isto to se odnosi i na čajeve. Isključivo uzimajte prirodne sokove i suve kolače bez masti.

Lečenje holesterola

Ukoliko je holesterol nasleđen, pored redukovanja ishrane, uključuju se i lekovi koje prepisuje lekar. Redovne kontrole su neophodne kako bi se pratilo stanje i napredak terapije. Prirodni lekovi takođe mogu uticati na smanjenje količine holesterola u organizmu.  Naravno, kod nekog će to delovati brže, nekog sporije, ali će svakako uticati pozitivno.

Prirodom protiv holesterola

Jedan od prirodnih lekova koji se najčešće preporučuje kod ove zdravstvene tegobe pravi se od limuna, jedne vrećice sode bikarbone, 3 litra vode i 6 vrećica peršuna. Svaki od ovih sastojaka pojedinačno deluje lekovito, a pomešani daće smešu koja može pomoći u snižavanju holesterola u krvi. Ovaj prirodni lek uzima se jednom dnevno i to najčešće ujutru.

Đumbir je poznat kao lek sa višestrukim delovanjem prilikom prevencija mnogih bolesti, pa se tako preporučuje i kao lek za holesterol. Pored đumbira, delotvorno dejstvo ima i cimet. Ovoj listi prirodnih lekova dodaje se i jabukovo sirće koje deluje na cirkulaciju, pročišćava krv, snižava visok krvni pritisak.

Uz adekvatnu terapiju i savete koje prepisuje lekar, redukovanu ishranu i fizičku aktivnost regulacija holesterola u krvi je moguća.