0
(0)

Imati kućnog ljubimca je plemenito i divno. Privrženost, odanost i ljubav koju dobijamo od njih je nemerljiva. Vezanost kućnog ljubimca i čoveka je neopisiva, i uči vas od malih nogu velikoj odgovornosti koju ljubimac nosi za sobom.

Imati ljubimca dok odrastamo ili kasnije je divna mogućnost da se povežemo sa životinjama i naučimo da se brinemo o drugom živom biću. Stotine milona udomljenih kuca i maca širom sveta – podatak koji govori da je imanje ljubimca postao način i smisao življenja.

Ovde nikako ne govorimo o pomodarstvu, koje osuđujemo, već o istinskim ljubiteljima života i živih bića ( što ne znači da, ako nemate ljubimca, mrzite sve oko sebe). Mnogo je poštenije biti iskren prema sebi i reći da ne želite ljubimca, nego ga uzeti, a onda shvatiti da Vam je to prevelika obaveza. Previše je napuštenih životinja na našim ulicama.

kuca-compressedmaca-compressed

 • Medicinska terapija sa životinjama

Savremeni oblici medicinskih terapija u svetu uključuju i terapiju kućnim ljubimcima. U tom slučaju, brinući se o novom, živom biću, potpuno se menja naša percepcija stvarnosti ili sopstvene bolesti. Rezultati istraživanja su pokazali značajno poboljšanje psihičkog i fizičkog stanja pacijenata koji su bili uključeni u taj program.

kucici

 • Uzročnici alergije

Ipak, kućni ljubimci su često glavni izazivači alergija. Teško je držati kuću bez alergena, ukoliko imate ljubimca,  jer ne postoji životinja koja ne može da izazove alergijsku reakciju. Čovek može biti alergičan na dlaku, perje, pljuvačku, mokraću, izmet ili mrtve ćelije kože.

macke

Kućni ljubimci često mogu biti izazivači alergije

 • Simptomi alergije na životinje

Ukoliko imate alergijsku reakciju kao što je crvenilo i suzenje očiju, otežano disanje, zapušen nos, pojačan sekret iz nosa, kašalj, promene na koži- to sve znači da imate hiperreaktivnost organizma kao odgovor na alergene u vazduhu. Intenzitet osetljivosti može biti različit – od blage iritacije do potencijalno opasnih alergijskih reakcija. Ukoliko želite da se zaštitite od životinjskih alergena, postoji nekoliko načina organizovanja svakodnevnog života i upotreba dijetetskih preparata i eteričnih ulja, koji mogu dovesti do smanjenja osetljivosti organizma na alergene i povećanja imuniteta koji je osnov za odbranu od alergija.

 • Najbolji načini za eliminisanje životinjskih alergena
 • Filteri za čišćenje vazduha– Najbolji način da se eliminišu životinjski alergeni je čišćenje vazduha u Vašem domu. Čistače vazduha je najbolje staviti u delove stana gde provodite najviše vremena- dnevna soba, spavaća. Čišćenjem vazduha se smanjuju alergeni koji izazivaju respiratorne tegobe. Kuću čistite češće, svakog dana brišite parket i pločice sa specijalnim rastvorima protiv životinjskih alergena. Svakodnevno čistiti korpe, kaveze ili kutije u kojima se nalaze ljubimci, tj. u kojima spavaju. Na taj način ćete izbaciti veliku količinu alergena iz njihove dlake, izmeta ili korišćene hrane. Posude za posip nedeljno perite i uvek stavljajte nov posip. Ne dozvoljavajte psima i mačkama da ulaze u pojedine prostorije u stanu kao što su kuhinja ili spavaća soba. Ne dozvoljavajte da leže na krevetima gde spavate ili provodite većinu vašeg vremena. Nemojte ih ljubiti.
 • Sklonite tepihe – Tepisi su leglo alergena. Koliko god da ih čistite, alergeni od životinja i prašine uvek ostanu na njima. Eliminišite ih iz stana, jer ćete tako stalno i lako moći da čistite parket ili pod.
 • Ispiranje nosa uz pomoć nosnog irigatora je odlično za eliminaciju alergena i sekreta. U irigator stavite rastvor morske soli ili morsku vodu, nagnite glavu u jednu stranu i u suprotnu noztrvu sipajte ceo sadržaj koji će izaći kroz drugu nozdrvu. Ponoviti na drugoj strani. Postupak je malo neprijatan, ali u potpunosti čiste disajni putevi i eliminišu alergeni.
 • Vitamin C – najefikasnija anti alergijska supstanca. Vitamin C stimuliše produkciju bubrežnih hormona koji direktno smanjuju inflamatorno dejstvo histamina u organizmu. U ishranu uvrstite puno citrusnog voća i povrća koje će držati nivo vit.C na dovoljno visokoj koncentraciji, sprečavajući alergijsku aktivnost.
 • Ulje crnog kumina – najcenjenije ulje u medicini, organskog porekla. Odličan antihistaminik koji smanjuje epizode alergije. Širi disajne i nosne puteve. Pored alergije deluje i stimulativno na imunitet, povećavajući ga.
 • Kopriva – Može se koristiti u obliku čaja ili tinkture. Pored toga što deluje protiv alergija, kopriva stimuliše imunitet, a narušena otpornost organizma je prvi znak za pojavu alergija.
 • Eterično ulje lavande – kad se inhalira deluje sedativno, opuštajuće , smanjujući stres i i nervnu napetost. Lavanda deluje protivupalno, olakšava bol u glavi kod problema sa sinusima.
 • Đumbir – Ublažava respiratorne smetnje, otčepljuje nos i olakšava disanje, otklanja bolove u glavi.
 • Nana– Stimuliše imunitet, deluje sedativno na ceo organizam.
 • Eukaliptus – ublažuje glavobolju, respiratorne probleme.
 • Limun – citrusni mirisi inhalacijom olakšavaju disanje i jačaju imunitet.
 • Probiotici– creva su glavni imunološki organ u našem telu. Čišćenje creva i obnova flore su najvažniji za dobar imunitet. Probiotike možete uzimati u obliku dijetetskih preparata ili u obliku probiotskih jogurta.

 

kucni ljubimacdete i pas

Ukoliko se pridržavate ovih koraka, ne postoji ni jedan drugi razlog da odmah ne nabavite kućnog ljubimca.

 

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!