Vaginalni sekret je uvek prisutan. Njegova količina je individualna – zavisi od starosti i stanja organizma. Njegovo prisustvo je važno jer vlaži sluznicu vagine i sprečava prodor mikroorganizama dublje u unutrašnjost. Povećana količina sekreta, pogotovu sa promenjenim izgledom i mirisom, često je pokazatelj infekcije i zahteva dodatne analize, pregled i lečenje.

vaginalni sekretPregled vaginalnog sekreta

Pregled vaginalnog  sekreta je bezbolna i rutinska analiza sekreta koji je uzet iz vagine i grlića materice. Od uzetog materijala se pravi materijal koji se boji specijalnim bojama. Posle bojenja se vrši mikroskopska analiza pomoću koje se dijagnostikuje prisustvo bakterija, parazita ili gljivica, atipičnih ćelija i drugih patoloških promena.

Grupe vaginalnog sekreta

I grupa vaginalnog sekreta

Vaginalni sekret koji se javlja kod devojčica. Normalni vaginalni sekret je prozirani beličast, bez mirisa. Ovo je normalan vaginalni sekret i ne zahteva nikakvu terapiju.

II grupa vaginalnog sekreta

Vaginalni sekret kod seksualno aktivnih žena. Ovo, takođe, spada u grupu normalnog sekreta i ne zahteva nikakvu terapiju.

III grupa vaginalnog sekreta

Najčešći patološki nalaz kod seksualno aktivnih žena. U ovu grupu sekreta ulazi više uzročnika vaginalnih infekcija – bakterije. Najčešći prouzrokovači su mikroorganizmi koji su deo normalne flore vagine i creva – kandida, ešerihija koli, streptokoke, stafilokoke, koli bacili, enterokokus. U određenim situacijama ( pad imuniteta, hronična oboljenja, upotreba nekih lekova, stres, seksualna aktivnost ) dolazi do povećanja njihove koncentracije i prelaska u vaginu u slučaju crevnih parazita. Sekret je dosta izmenjen, beličaste ili žućkaste boje, sa vrlo neprijatnim mirisom koji podseća na miris pokvarene ribe, i svrabom. Infekcija često prolazi bez tegoba.

IV grupa vaginalnog sekreta

Vaginalni sekret u kome je izolovana bakterija Gonokok. Infekcija gonokokom je do pojave antibiotika bila vrlo česta infekcija kod žena i muškaraca, sada spada u vrlo retke. Znaci infekcije su gnojavi, gust sekret iz vagine, sa crvenom i otečenom sluznicom.

V grupa sekreta

image002Vaginalni sekret u kome je izolovan parazit Trichomonas vaginalis. Sekter ima promenjenu boju, strukturu i miris – vrlo je obilan, zeleno-žućkaste boje, penušav, vrlo neprijatnog mirisa. Javlja se i infekcija urinarnog sistema, sa svrabom i peckanjem prilikom mokrenja.

VI grupa sekreta

Najčešća vaginalna infekcija u kojoj se izoluje gljivica Candida albicans. Kandida je normlan stanovnik vagine i creva, ali u određenim situacijama kao što su pad imuniteta, trudnoća, upotreba antibiotika, menopauza, menstruacija, dijabetes – dolazi do povećanja uslova za rast i razmnožavanje gljivice, pri čemu se povećava broj kolinija u vagini. Sekret je vrlo karakterističan – beličast, gust i sirast. Dolazi do svraba, peckanja i crvenila vagine. Polni odnos je bolan, a prilikom mokrenja javlja se osećaj peckanja i žarenja.

Lečenje infekcije

Lečenje vaginalnih infekcija je važno sprovesti u potpunosti. Kod pojave simptoma obavezno se javiti svom ginekologu. Delimično lečene ili nelečene infekcije prelaze u hronične, što može dovesti i do stvaranja priraslica ili steriliteta.

Antibiotici i antimikotici se daju prema urađenom antibiogramu, nakon analize sekreta i izolovanjem mikroorganizma.

image003Pored antibiotika, savetuje se i vaginalno ispiranje antiseptičkim preparatima. Vaginalno ispiranje se može raditi i prirodnim preparatima od kojih sami možete napraviti rastvore za ispiranje  – sodom bikarbonom, kantarionom, žalfijom, kamilicom.

Tokom i nakon terapije važno je koristiti probiotike i vratiti  vaginalnu i crevnu floru u prvobitno stanje. Probiotici se mogu lokalno aplikovati, direktno u vaginu, ili se mogu oralno koristiti. Važno je nadoknaditi LGG i BB12 lactobacile u vagini. Po potrebi uzeti i probiotike koji će regulisati crevnu floru- probiotski jogurt ili oralni probiotik.

Obavezno iz ishrane izbaciti šećer, slatkiše, alkohol, gazirana pića, duvan, belo brašno, mesne prerađevine. Povećati unos povrća, integralnih žitarica, hladno ceđenih ulja, semenki i badema. Ženama koje se ne mogu osloboditi kandide, preporučuje se upotreba anti kandida dijete tokom cele terapije i mesec dana nakon eliminisanja kandide.

Obavezno izbegavati usku odeću, hulahopke, tanga gaćice i sintetički veš. Intimni, pamučni veš prati na minimum 60°C, idealno na 90°C.

Izbegavati sapune, šampone, gelove i druge hemijske iritanse koji dodatno uništavaju prirodnu bakterijsku floru.

Koristiti zaštitu prilikom seksualnog odnosa, kao i obavezno pranje genitalija nakon njega.