Fitoestrogeni

Fitoestrogeni su biljni hormoni koje sadrže različite biljke. Poseduju materije slične hemijske strukture kao kod estrogena, ženskog polnog hormona koji reguliše menstrualni ciklus pa mogu da  „ imitiraju “ njihovo dejstvo. Namirnice koje su bogate fitoestrogenima su žitarice, ječam, hmelj, soja, lan, pirinač…

Tri velika istraživanja u Izraelu, Italiji i Australiji su pokazala da ishrana bogata fitoestrogenima, smanjuje učestalost valunga kod žena u klimakterijumu za 40 do 45 %.

Znatno mogu da smanje i tegobe kao što su promena raspoloženja, nervoza, nesanica, povoljno deluju na vlažnost vagine. Smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, pomažu pri održavanju telesne težine i povoljno deluju na elastičnost kože.

Kada se radi o ozbiljnim zdravstvenim problemima koji se češce javljaju u menopauzi, a to su kardiovaskularne bolesti i osteoporoza, ti su problemi direktno prouzrokovani smanjenim nivoom estrogena a nastaju određeni broj godina nakon prestanka menstruacije. Istraživanja potvrđuju da fitoestrogeni pomažu u prevenciji tih bolesti. Fitoestrogeni štite zidove krvnih sudova, deluju kao antioksidanti, smanjuju kolicinu LDL holesterola što rezultira smanjenoj učestalosti kardiovaskularnih bolesti kao što su koronarne bolesti srca, moždani udar i infarkt srca.

Takode je potvrdeno da Kineskinje i Japanke, koje tradicionalno jedu soju imaju čak deset puta ređe rak dojke nego žene sa zapada. To je navelo naučnike na zaključak da je jedan od činioca koji dovodi do raka dojke način ishrane. Kako je glavni sastojak ishrane žena sa Dalekog istoka  soja i proizvodi od nje, sve upućuje na to da fitoestrogeni kojim su ove namirnice bogate imaju zaštitnu ulogu kada je reč o raku dojke.

Fitoestrogeni se preporučuju svim ženama koje se približavaju menopauzi od početka klimakterijuma i gojaznim ženama.

Ulje fenela – izvor fitoestrogena

Ulje fenela dobija se ekstrakcijom iz biljke Foeniculum vulgare. Biljka raste na obodu Sredozemlja ili mediteranskom basenu. Takođe se uzgaja u mnogim delovima Azije. Na američkom kontinentu dobro uspeva u Argentini gde je veoma popularna kod žena zbog svojstva povećavanja grudi na prirodan način.

Ulje fenela ima blagotvorno dejstvo na organizam zbog mnogih supstanci koje su identifikovane, kao što su estragol ( fitoestrogen ), flavonoidi, kvercetin, kempferol,  eriocitrin, rutin.. Većina tih supstanci su antioksidansi.

Zbog prirodnih fitoestrogena, ulje fenela je veoma korisno za rešavanje tegoba PMS –a, menstrualnih grčeva, neredovnih menstruacija, problema dismenoreje, ublažava simptome klimakterijuma… Prirodan način za povećanje grudi usled dejstva fitoestrogena na dojke.

(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12566188http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17037712 )

Probleme bolnih menstruacija rešava zahvaljujući svom analgetskom dejstvu. Takođe deluje antiinflamatorno i antioksidativno.  ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15351109 )

Deluje diuretički, poboljšava limfnu drenažu i na efikasan način smanjuje celulit. Ubrzava metabolizam, poboljšava varenje i smanjenjem apetita redukuje broj kilograma prirodnim putem.

Smanjuje nadimanje i grčeve u stomaku. Naročito delotvorno kod dečijih kolika. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12868253 )

Više informacija o proizvodu Ulje fenelahttps://www.probotanic.com/proizvod/ulje-fenela/