0
(0)

Da bi sve vitalne funkcije tela normalno funkcionisale, važno je da protok krvi neprekidno i stalno protiče kroz krvne sudove i zatvoreni sistem šupljina srca. Zato se smatra da je ključ života dobra cirkulacija, odnosno neprestano kretanje krvi kroz organizam. Na ovaj način kiseonik i sve hranljive materije dospevaju do tkiva, hrane ćelije i pritom ih oslobađaju od štetnih produkata. S obzirom na to da je cirkulatorni sistem čoveka, mreža koju čini do sto kilometara krvnih sudova koji povezuju sve sisteme organa u organizmu, važno je da on bude uravnotežen.

Koji su simptomi slabe cirkulacije?

Simptomi koji ukazuju na slabu cirkulaciju jesu hladna stopala i ruke, osećaj trnjenja u prstima, glavobolja, zujanje u ušima, vrtoglavica, grčevi i nepravilan rada srca.

Šta uzrokuje slabu cirkulaciju?

Nekoliko je uzročnika koji mogu da poremete uravnoteženu cirkulaciju. Kod nekih osoba loša cirkulacija je genetski predodređena. Na cirkulaciju nepovoljno utiče pušenje, fizička neaktivnost, alkohol, neredovna i loša ishrana.

Prirodnim putem do bolje cirkulacije

Za normalan protok krvi važno je da ishrana bude puna voća i povrća, da obiluje nemasnim mesom i nemasnim mlečnim produktima, a savetuje se i unos žitarica. Ukoliko patite od loše cirkulacije važno je da unosite dovoljno tečnosti da telo ne dehidrira. Maslinovo ulje, đumbir, cimet i naravno beli luk jesu namirnice koje se preporučuju kod slabe cirkulacije.

Eteričnim uljima do bolje cirkulacije

 

 Ulje ruzmarina

Za bolju cirkulaciju preporučuje se i eterično ulje ruzmarina. Ovo ulje snažno deluje na perifernu cirkulaciju mozga i centralni nervni sistem. Odlično je protiv depresije i mentalnog umora. Ulje ruzmarina delotvorno deluje i protiv drugih tegoba. Tako se njegovim korišćenjem ubrzava rast kost.

 Ulje muskatnog oraha

Kada govorimo o poboljšanju cirkulacije onda svakako treba pomenuti i ulje muskatnog oraha. Pored toga što poboljšava cirkulaciju povećava i koncentraciju. Ulje muskatnog oraha pruža telu energiju i snagu i dodatno pomaže mnogim organima u organizmu. Ulje stimuliše mozak, eliminiše umor i stres.

Ulje crnog bibera

Ulje crnog bibera još jedno je eterično ulje uz pomoć koga se možete rešiti loše cirkulacije. Njegova lekovita svojstva su mnogostruka i bila su poznata i koristila su se i u drevnoj kineskoj i indijskoj medicini. Zahvaljujući sastavu deluje protivupalno, analgetski, ublažava bol i poboljšava cirkulaciju. Pokazalo se efikasnim i kod reumatizma, lumbaga i išijasa, a koristi se i kod sportskih povreda. Ono što ga čini dobrim analgetikom jeste jedinjene piperin koji je neutralizator bola i koji prodire duboko u zglobne mišiće. Na taj način sprečava dalje gomilanje produkata zapaljenja i pritom stimuliše oslobađanje toksina iz mišića u krvni sistem. To ubrzava izbacivanje toksina iz organizma pri čemu se stimuliše cirkulacija.

Izvori:

http://net.hr/magazin/zdravlje/losa-cirkulacija-i-kako-si-pomoci/

https://zdravailepa.com/zdravlje/kako-poboljsati-cirkulaciju-nogu/

http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/kako-poboljsati-cirkulaciju

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!