Divlja šargarepa ( lat. Daucus carota ) je dvogodišnja biljka koja uspeva na livadama i oranicama, a pripada porodici Apiaceae. Njeno prirodno stanište je na prostoru Evrope i Azije, a ima je i u Severnoj Africi. Stablo divlje šargarepe može da naraste i do 80 cm visine, šupljikasto je, uspravno i razgranato. Ima složenije listove, dok su joj cvetovi razgranati u beloj boji. Plodovi ove biljke imaju bodlje i veliki broj semenki. Procenjuje se da jedna biljka u proseku daje i do 4 000 semenki. Od semena ove biljke dobija se esencijalno ulje koje predstavlja najbolji prirodni detoksikator jetre. Ulje semena divlje šargarepe se znatno razlikuje od ulja koje se dobija od pitome vrste, u boji ćilibara.

Najbolji prirodni detoksikator

Ulje semena divlje šargarepe se pokazalo kao odlično sredstvo u detoksikaciji jetre, a i bubrega. Ulje pomaže kod hepatitisa i drugih simptoma koji ukazuju na “zatrovanu” jetru. Odlično je prirodno sredstvo za borbu protiv žutice. Pored toga može se koristiti za pročišćavanje digestivnog sistema i kompletnog organizma. Ukoliko imate problema sa gasovima, počnite da koristite ovo ulje, koje će Vam sigurno biti od pomoći.

Pomaže kod artritisa i gihta

Savetuje se osobama koje pate reume, artritisa i gihta jer pomaže da se eliminišu akumulirane štetne materije u zglobovima i mišićima. Upotrebom ovog ulja uklanjaju se toksini iz organizma popot mokraćne kiseline, uree, insekticida, pesticida i drugih hemikalija. S obzirom na to da pojačava izlučivanje fluida iz organizma, ulje je dobro i u lečenju anoreksije.

Deluje protiv lošeg holesterola

Treba napomenuti da ulje semena divlje šargarepe može pomoći i kod lošeg holesterola koji izaziva začepljenje krvnih sudova što dalje vodi do oboljenja srca i krvnh sudova. Osim što može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola, može pomoći i kod povišenog šećera u krvi. Ulje semena divlje šargarepe dobija se parnom destilacijom sušenog semena ove biljke. Sadrži karoten i vitamin A što ga čini idealnim sredstvom za kosu, desni, zube i naravno vid.

Povoljan efekat pokazuje i u nezi kože

Esencijalno ulje semena divlje šargarepe dobro je i za kožu. Pored toga što revitališe ćelije kože i hrani je, može pomoći kod ekcema, psorijaze, svraba i dermatitisa. Ulje podmlađuje kožu, vraća joj elastičnost i uklanja staračke pege. Karotenoidi koji se nalaze u ulju čuvaju kožu od ultraljubičastog zračenja zbog zaštitnog faktora SPF 40.

Protvupalno

Interno uzimano efikasno pomaže kod infekcija grla, usta, debelog creva, želuca i mokraćnih kanala.
Ulje semena divlje šargarepe je zahvaljujući svojim efikasnim delovanjem sa razlogom nazvano lentom kraljice Ane.

 

Izvori:

http://www.gimnazijaso.edu.rs/gornjepodunavlje/biljke/livadskobilje/divljasargarepa.php

http://www.plantea.com.hr/divljamrkva/

http://www.ultrawell.rs/savetdana.phpsavet=48&naslov=Ulje%C5%A1argarepe

http://www.magicnobilje.com/proizvodi/jetrazuc/9157/uljedivljesargarepe

https://www.probotanic.com/proizvod/uljesemenadivljesargarepe/

http://www.primarnamedicina.rs/proizvodi2/probotanikproizvodi/uljesemenadivljesargarepe

http://www.hemakheyaneye.rs/artikli_single.php?add=700