Ulje crnog kumina koristilo se još u vreme faraona, a naučna istraživanja ove biljke sprovode se  tek četrdesetak godina unazad. Da danas je urađeno oko 200 studija koje su otkrile i potvrdile veliki broj oboljenja na koje crni kumin blegotvorno deluje.

Ulje crnog kumina se smatra panaceom, lekom koji leči sve jer ima idealan hemijski sastav koji ga čini superiornim u odnosu na druge biljke.

Veliki broj različitih studija su otkrile zaista veliki broj bolesti na koje crni kumin deluje blagotvorno: autoimune bolesti poput multiple skleroze,reumatoidnog artritisa, astme, alergije, psorijaze, povišeni holesterol, dijabetes, hemoroidi, proširene vene, visoki krvni pritisak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, neurodermatitis, akne, bronhitis, kašalj, bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u želucu i crevima,  crevne gljivice, nadutost, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, karcinom… Ne treba zanemariti i delovanje ulja crnog kumina na kožu: nanošenje čini nokte sjajnijim i jačima, sprečava opadanje kose i deluje protiv peruti, hrani suvu kožu, umanjuje bore, regeneriše oštećene ćelije kože.

Spisak bolesti na koje deluje ulje crnog kumina je dugačak, pa koko to da jedna biljka može uspešno lečiti sve to? Odgovor leži u fenomenalnom sastavu semenki u smislu mnogih supstanci koje sadrži. Isto tako treba imati na umu da delovanje crnog kumina je  u vraćanju ravnoteže u svim sistemima, a ne na samom ulju. I zato, redovno korišćenje ulja crnog kumina ne samo u akutnim i hroničnim stanjima, već kao svakodnevnu preventivu je najviše što možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.

kumin od koga se dobija ulje

Imunomodulatorno dejstvo ulja crnog kumina

Šta znači imunomodulatorno dejstvo? Ako je imunitet prenadražen kao kod autoimunih bolesti crni kumin obara imunitet na normalan nivo ali ako postoji pad imuniteta crni kumin podiže aktivnost imunih ćelija i na taj način doprinosi ozdravljenju. Aktivne supstance, karakteristične samo za ovu biljku, su timokinon (koji pre svega smanjuje upalne procese u telu) i nigelon (koji primarno širi bronhije i na taj način blagotvorno deluje kod svih oboljenja plućnog tkiva).

Dejstvo ulja crnog kumina se ne ograničava na pojedine organe već obuhvata ceo organizam preko imunog sistema. Imunomodulatorno dejstvo potiče od bogatog hemijskog sastava ulja uključujući vitamine A, B1,B2, B6, C, E, niacin, flavonoide, fitosterole, 15 aminokiselina (od čega 9 esencijalnih), omega -3, -6, -9 masne kiseline, selen, cink…

ulje crnog kumina

 

Ulje crnog kumina deluje na povišen nivo šećera i holesterola u krvi?

Glavni razlog lekovitog dejstva ulje crnog kumina je u sadržaju nezasićenih masnih kiselina, koje vraćaju ravnotežu lipidima i sprečavaju upalne procese u krvnim sudovima. Jedna studija je pokazala da uzimanje ulja crnog kima (pola kašičice na dan tokom 20 nedelja) snižava LDL holesterol s 12,7 na 8,5, a povisuje HDL sa 41,7 na 83,42.

U narodnoj se medicini ulje crnog kumina koristi i kod dijabetesa. Utvrđeno je da povećava lučenje insulina iz beta ćelija pankreasa. Uzimanje ulja crnog kumina (2 kašičice tri puta na dan) smanjilo je koncentraciju glukoze u krvi s 21,7mmol/l na 9,9mmol/l nakon 4 nedelje terapije.

Prorok Muhamed je napisao: „Crni kumina leči sve bolesti osim smrti.“ Od davnina važi za „svelek“, pronađen je u grobnici Tutankamona, a Nafertiti i Kleopatra su ga koristile za negu kože.

Ulje crnog kumina pomaže u održavanju zdravlja kao i pravilnom funkcionisanju naših tela i čini nas zdravijima i dugovečnijima.

 

Dr Milica Šolak