Poznato po karakterističnom cvetnom, egzotičnom mirisu, ulje neroli nastaje pažljivim branjem i sakupljanjem cvetova gorke pomorandže. Na Dalekom Istoku se koristi za različite zdravstvene probleme, kao parfem, kao dodatak egzotičnim jelima i kao miris kojim se zavodi. Ova gorka divlja cistrusna stabla rastu na prostorima Dalekog Istoka, Južne Evrope i Amerike. Posebnim tehnikama separacije i destilacije, izdvaja se ova dragocena tečnost. Neverovatna svojstva ulja neroli, magično dejstvo mirisa i lekovitosti koristile su i druge, drevne kulture, mnogo godina pre nas.

Pored toga što se koristi u industriji parfema kao izuzetno skup, a pritom egzotičan i specifičan miris, ulje neroli se koristi u kozmetici za pravljenje kupki, sapuna, krema za lice, pilinga za kožu lica, maski za lice, šampona itd.
Aromaterapija uljem neroli je jedna od najzastupljenijih terapija u borbi protiv stresa, napetosti, anksioznosti, duševne teskobe i panike.

Hemijski sastav ulja neroli

U etarskom ulju nerolija možemo pronaći sledeće aktivne sastojke: linalool, linalil-acetat, limonene, beta-pinen, geranil-acetat, neryl-acetat, alpha terpineol…

Opšta svojstva ulja neroli

Ulje neroli ima širok spektar dejstva:

  • Opušta dušu, telo, podstiče osećaj radosti i romantike;
  • Povoljno deluje kod unutrašnjih nemira i depresivnih stanja;
  • Izuzetan afrodizijak;
  • Smanjuje osećaj lupanja i preskakanja srca;
  • Za negu kože lica;
  • Za oštećenu, i suvu kožu sa ispucalim kapilarima i proširenim venama;
  • Protiv bora i tamnih kolutova oko očiju – podstiče ćelijsku regeneraciju kože;
  • Jedno od najcenjenijih parfemskih ulja.

Ulje neroli za negu lica

Neroli ulje je zbog svojih specifičnih karakteristika našlo široku primenu u kozmetologiji. Koristi se za negu kože lica i tela, zatim za negu kose, za pravljanje parfema, kupki sapuna, krema i melema. Kozmetičari ga još i nazivaju “kozmetičkim blagom” jer je izuzetno skupo a vrlo delotvorno. Može se koristiti i za negu dečije i mlade kože, međutim, učinak je vidljiviji i češće se koristi za negu zrele i stare kože. Smanjuje vidljivost bora i štiti kožu od spoljnih štetnih uticaja. Daje koži sjaj i mekoću, hidrira je i osvežava.

Ulje neroli

Ulje neroli je karakteristično po tome što pospešuje regeneraciju kože pri čemu može ublažiti vidljivost ožiljaka nastalih od akni i bubuljica. Ulje neroli se može koristiti za sprečavanje pojave popucalih kapilara na koži kao i kod tretmana gde već postoje ovakve promene. Ulje neroli prilikom nege kože lica možemo koristiti na različite načine. Možemo ga nanositi laganom masažom ali tako što ćemo ga mešati sa hladno ceđenim uljima recimo sa maslinovim,
kokosovim, bademovim ili nekim drugim baznim uljem. Dve, tri kapi etarskog neroli ulja možemo dodati u kremu, tonik ili prirodnu masku za lice.

Ulje neroli za negu kose

Za negu kose ulje neroli možemo takođe koristiti na različite načine. Najučinkovitije je dodavati ga određenim šamponima, balzamima, omekšivačima ili maskama za kosu. Uklanja perut i štiti kosu od spoljnih negativnih uticaja. Hidrira suvu, krtu i ispucalu kosu, a kosu koja je sklona preteranom mašćenju dugo će držati čistom i svežom. Pored toga što će vratiti zdrav izgled kose, kosa će takođe primiti i prirodan miris ulja.