0
(0)

Među najstarije mirise sveta ubraja se tamjan. U pitanju je smola koja se dobija iz drveta Boswellia čije je prirodno stanište Azija i Afrika. Tamjan se uglavnom vezuje za religiozne obrede zbog svog jakog i opuštajućeg mirisa. Međutim, naučnim istraživanjem je dokazano da tamjan može pomoći kod mnogih zdrastvenih problema. Zato, pored istaknutnog mesta u verskim obredima, važnu ulogu ima kako u aromaterapiji tako i tretiranju različitih psiho-fizičkih tegoba.

Blagotvorni efekti poznati hiljadama godina

Indijski tamjan se već hiljadama godina koristi za ublažavanje tegoba u vidu otečenih i bolnih zglobova i infekcija disajnih organa. Zanimljivo je recimo da se u državama Bliskog istorka koristi za održavanje higijene i zdravlja usne šupljine. Još jedan običaj koji se vezuje za tamjan i ove prostore jeste i običaj da se žvaće smola tamjana. Razlog tome jesu antimikrobna i antiinflamatorna svojstva koja tamjan poseduje, a koja su dobra protiv upalnih procesa i daljeg širenja infekcija.

Deluje protivupalno

Jedan od najvažnijih sastojaka tamjana jeste bosvelična kiselina, poznata po svom protivupalnom efektu. Preliminarna ispitivanja i istraživanja na životinjama pokazala su pozitivne  efekte tamjana kod upalnih bolesti creva kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest. Bosvelična kiselina smanjuje oslobađanje leukotrijena, uzročnika zapaljenja tako što koči dejstvo enzima 5-lipooksigenaze.

Ulje tamjana popravlja raspoloženje i eliminiše depresiju

Parnom destilacijom smole dobija se eterično ulje tamjana. Njegov miris je jak, topao i sladak, miris koji popravlja raspoloženje, opušta i koji se preporučuje u svrhe meditacije i pronalaženja spokojstva. Zato se ovo ulje preporučuje svima koji se nalaze pod tenzijom ili nekom vrstom stresa, jer ulje deluje relaksirajuće i na taj način smanjuje glavobolje i može pomoći kod nesanice.

Cenjeno u kozmetici

Potvrđeno je da ulje tamjana ne stvara nus pojave, a u prilog tome govore i novija toksikološka istraživanja koja su potvrdila da ekstrakti tamjana deluju bezbednosno, bez obzira da li se koriste za spoljašnje ili unutrašnje potrebe. Te je ulje tamjna našlo primenu i u nezi kože. Ispoljava regenerativno i antiupalno dejstvo na kožu, ublažava bore i ožiljke koji ostaju posle akni i boginja.

Sa blagotvornim dejstvom tamjana, bila je upoznata i kraljica Kleopatra. Govorilo se da je tajna njenog uvek mladolikog lica upravo u redovnom korišćenju ulja tamjana.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!