Akne su često zapaljensko oboljenje kože uzrokovano promenama u folikulu dlake i njemu pridružene lojne žlezde. Akne najčešće nastaju u periodu puberteta i adolescencije, između 12. i 16. godine. Mogu potrajati i do 30. godine pa i duže. Ukoliko se ne leče, ostavljaju ožiljke.

Kako nastaju akne?

Nastanak akni je složen proces. Smatra se da su četiri ključna faktora odgovorna :

  • Polni hormoni
  • Višak sebuma (loja)
  • Povećana produkcija sebuma
  • Bakterija Propionibacterium acnes

Osnovni uzrok zbog koga nastaju akne je preosetljivost organizma na hormone, pa zbog toga lojne žlezde proizvode veću količinu loja za podmazivanje kože nego što je koži potrebno. Pored toga, dolazi do nagomilavanja izumrlih ćelija kože pored lojnih kanala, čime se zapušavaju kanali i stvaraju čepovi. Ispod čepova se stvara višak loja i samim tim uslovi za razvoj bakterija Propionibacterium acnes i širenje infekcije na okolno tkivo. Najčešće se javlja na licu (čelo, obrazi, brada), grudima i leđima, gde se nalaze uvećane i veoma aktivne lojne žlezde.

Na nastanak, intenzitet i dužinu trajanja akni veoma mnogo utiču: genetska predispozicija, loša ishrana, stres, neka kozmetička sredstva ili nuspojave nekih lekova (nekih hormonskih lekova). Pojedini hormonski lekovi i kontraceptivna sredstva utiču na povećanje akni. Nasuprot tome, neki od hormonskih lekova i pojedina savremena kontraceptivna sredstva deluju protiv nastanka i razvijanja akni.

Saveti za lečenje akni

  • Ne istiskujte i ne čačkajte bubuljice! Ne postoji stručno ceđenje akni i zato je svaki kozmetički tretman koji obuhvata manipulisanje – ceđenje štetan čak i ako ga radi lekar.
  • Budite strpljivi, za svako lečenje je potrebno vreme!
  • Koristite nekomedogene preparate
  • Umivajte se blagim sapunima uz nežne pokrete, a vodu utapkajte peškirom. Žustro pranje i trljanje mogu samo da iritiraju vašu kožu i pogoršaju akne. Tako nećete „očistiti“ lice, akne treba lečiti na pravi način.

Pobedite akne Probotanic uljima

Probotanic ulje protiv akni je prirodni preparat za borbu protiv akni. Kombinacija je hladno ceđenog ulja jojobe i eteričnog ulja čajevca ulja koja kontrolišu izlučivanje masnoće, sprečavaju upale i omekšavaju kožu. Predstavlja pouzdan i siguran način u rešavanju problema sa aknama. Nezamenjivo je sredstvo u nezi masne i problematične kože sa proširenim porama. Istraživanjima je dokazano da uklanja glavne uslove za nastanak akni i bubuljica kod osetljive kože.

Probotanic ulje protiv akni kombinuje dejstvo čišćenja i detoksifikacije kroz akciju eteričnog ulja čajevca u sebi, sa hranljivim i zaštitnim svojstvima ulja jojobe. Brzo smiruje upale postojećih akni i bubuljica i sprečava nastanak novih. Ima produženo protivupalno i antimikrobno dejstvo.

Ulje jojobe je po hemijskom sastavu veoma slično sebumu kože: kada se nanese formira tanki, nemasni sloj. Taj sloj je delimično propustan i omogućava disanje epiderma i kontrolu vlažnosti kože. Preporučuje se osobama sa masnom ili kombinovanom kožom jer reguliše lučenje sebuma, ne zapušava pore a istovremeno hidrira suve delove kože. Izvrstan je ovlaživač svih tipova kože, stabilizuje pH, regeneriše kožu. Ulje jojobe sadrži miristinsku kiselinu što ga čini veoma korisnim za negu upaljene i nadražene kože.

Ulje čajevca je jedno od najmoćnijih biljnih antiseptika i veoma je dragoceno jer istovremeno deluje na bakterije i gljivice i na taj način blokira razvoj mikroorganizama na koži. Naročito je aktivno protiv Propionibacterium acnes, glavnog uzročnika pojave akni. Ulje čajevca ima regenerativno i zaštitno dejstvo. Aktivno deluje na potkožni sloj podižući zaštitni mehanizam i proces samoobnavljanja i regeneracije ćelija kože.

Za više informacija o proizvodu Ulje protiv akni: https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-protiv-akni/