Hidrolat je koproizvod procesa destilacije biljnog materijala kojim se dobijaju eterična ulja. Taj proces daje dva komplementarna proizvoda : eterično ulje i hidrolat. Kada se para ohladi i kondenzuje, komponente nerastvorljive u vodi se odvoje od ostatka tečnosti. Deo nerastvorljiv u vodi je eterično ulje. Preostala “voda“ je zapravo hidrolat. Hidrolat sadrži kopmonente destilovane biljke koje su rastvorljive u vodi i sitno raspršene male količine eteričnog ulja (po litru hidrolata 1 – 4 kapi ulja). Kako proces destilacije odmiče, sve više se destiluju u vodi nerastvorljivi, veliki molekuli koji ostaju u eteričnom ulju pa kvalitet u kasnijim fazama procesa opada. Zato se kao hidrolat koristi količina tečnosti skupljena u prvim fazama procesa. Obično je to prvih 20 – 30 % tečnosti korišćene u prosecu destilacije.

Na žalost, o hidrolatima se malo zna. Oni nisu istraženi u meri u kojoj su istražena eterična ulja. Pod nazivom “ cvetne vodice “ mnogi od njih su vekovima bili poznati i korišćeni u nezi lica, pripremi jela i kao obavezni preparati u kućnim potekama. Naziv “ cvetna vodica “ navodi na pogrešan zaključak jer se hidrolati ne dobijaju samo tokom destilacije cvetnog materijala.

Primena hidrolata

Hidrolati su vredan terapijski materijal. Naročito široku primenu mogu imati u kozmetičkim preparatima i tretiranju problema s kožom. Izuzetno su pogodni za primenu kod dece, starijih osoba i osoba sa oslabljenim odbrambenim mehanizmom, za koje eterična ulja mogu biti previše jaka. Hidrolati se mogu koristiti u obliku sprejeva (razređeni ili nerezređeni), za pripremanje kompresa, maski i pakovanja sa glinom, u inhalacijama, kao osnova u vodicama posle brijanja i depilacije, kao vodica za negu usne duplje. Mogu se dodavati u terapijske kupke, vodu za pranje lica, u šampone i vodu za ispiranje kose, a izvrsna su vodena faza u izradi krema. Odabrani prema tipu kože, hidrolati su savršeni tonici i gotovi preparati za vlaženje kože.