Strije predstavljaju promene na koži koje nastaju kao posledica oštećenja vezivnih i elastičnih vlakana. Pri naglom rastezanju kože, vezivno tkivo ne može da se prilagodi novonastaloj situaciji i dolazi do oštećenja. Što se koža brže rasteže veća su i oštećenja.

Strije se najčešće javljaju kada postoji velika oscilacija u telesnoj težini, u toku trudnoće (u drugom trimestru skoro 90% trudnica dobije strije), nagli dobitak ili gubitak kilograma, pubertet, bodybilding. Mogu biti i posledica nekih bolesti kao što su: dijabetes, Kušingov sindrom, dugotrajna upotreba kortizonskih krema (hormon kortizon slabi elastična vlakna kože).

Najčešće su zahvaćeni: ramena, nadlaktice, grudi, trbuh, zadnjica i bokovi. Sveže strije imaju ljubičasto – ružičastu boju koja vremenom prelazi u sedefasto – belu.  Tretman treba početi što pre, dok su strije još uvek ljubičaste boje, tako se povećava šansa za obnovu tkiva i minimalno vidljive posledice.

U toku tuširanja treba prvo uraditi piling kože koja ja zahvaćena promenama. Možete sami napraviti smesu za piling: 250g sitne morske soli, 250g šećera, 100ml nekog jestivog ulja (maslinovo, bademovo, jojoba). U tankom sloju nanesite smesu na kožu zahvaćenu strijama i blago trljajte bar 1-2min.

Posle tuširanja na vlažnu kožu nanesite u tankom sloju Probotanic antistija ulje na problematične delove. Antistrija ulje u svom sastavu ima visoko kvalitetna i moćna hladno ceđena ulja – jojobe, lešnika i pšeničnih klica i etarska ulja semena divlje šargarepe i limuna. Ovaj miks ulja je idealan za vraćanje elastičnosti kože, zateže, hidrira, jača kapilare, regeneriše i neguje.  Pored toga ovo ulje u svom sastavu ne sadrži hemikalije i predstavlja najbolju i najprirodniju negu za oštećenu kožu pod strijama. Pošto ulje deluje samo na površini kože može da se primenjuje i u toku trudnoće.

Napomena: antistija ulje u svom sastavu sadrži etarsko ulje limuna koje je fototoksično! Posle upotrebe ulja ne treba se izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti i solarijumu 24h. Šta znači fototoksično? To znači da ulje u svom sastavu ima materije koje nisu toksične sem dok se ne izlože dejstvu UV zračenja.

U ishrani treba pojačati unos voća i povrća koje je bogato vitaminom C koji je jako bitan za regeneraciju kolagenih vlakana. Takođe je bitno unositi i dovoljno vode, minimum 2L na dan (poboljšava se elastičnost kože).

Stije nisu nepobedive ali morate biti istrajni i predani u toj borbi. Efekti ovakvog tretmana su vidljivi već posle dve nedelje ali se preporučuje da ovaj način negovanje kože potraje bar dva meseca.

dr med. Bojana Mandić

Iskoristite  priliku i naručite svoje Probotanic antistija ulje po izuzetno povoljnoj ceni od 350din. (dok traju zalihe) preko Probotanic sajta ili putem telefona: 011/38 21 567; o11/ 38 07 535.

 

 

antistija ulje